Xerrada “Podem viure sense Capitalisme”

El passat dijous dia 10 de novembre va tenir lloc a la biblioteca de Piera la xerrada sobre la Cooperativa Integral Catalana (CIC) a càrrec de Dídac Sanchez-Costa i la Tatiana, organitzada per l’Assemblea Oberta de Piera i la Biblioteca de Piera.

Per tal d’entendre millor d’on i per què neix la CIC, el Dídac ens va fer un breu resum de com el sistema capitalista arriba a les nostres vides com a pensament únic i lliberal en matèria econòmica sense donar opció a formes de pensament alternatives. Ens explicà, també, com el moviment zapatista dóna peu al moviment antiglobalista i tot seguit a les trobades on es comença a constituir una massa crítica que rebutja el capitalisme i aporta propostes alternatives. I és d’aquestes trobades d’on neix la CIC.

La CIC practica l’autogestió econòmica i política, amb la participació igualitària dels seus membres, integrant els elements bàsics d’una economia (producció, consum, moneda pròpia) perquè volen arribar a tots els sectors d’activitat necessaris per viure.

Com a objectiu central, la CIC tracta d’establir relacions econòmiques cooperatives i solidàries entre persones i empreses socials que es desmarquin dels reglaments de mercat i que no siguin controlats per l’estat.

Entre els seus fronts de lluita ens destaquen les cooperatives de consum que alhora fan ús de la moneda social i les cooperatives d’habitatge.

Arribat aquest punt, el Dídac donà la paraula a la Tatiana que ens va parlar de com funciona la cooperativa d’habitatge de la qual són membres tots dos, Ca la Fou, una Ecolònia Postindustrial i Postcapitalista que fa quatre mesos que s’ha constituït a partir de la compra col·lectiva d’una colònia industrial abandonada a Cabrera d’Anoia. Aquesta cooperativa d’habitatge es planteja com un espai organitzat des de la societat civil on s’estan rehabilitant habitatges i naus industrials per a activitats ecològiques, activitats d’economia local sense ànim de lucre amb una oferta de productes, de serveis i de cultura apropiada a la transformació de la societat en què vivim.

En definitiva, a Ca la Fou volen crear un espai d’alternatives de treball i habitatge de forma plenament cooperativista, pacífica i sostenible, basat en la participació igualitària de les persones implicades i amb l’equilibri amb la natura. Vol ser un centre de sinergies per a la innovació social i tecnologia, aglutinant persones amb coneixements i disciplines professionals de tots els àmbits per construir alternatives econòmicament eficients, ecològicament sostenibles i socialment justes.

Les cooperatives de consum són col·lectius de consumidors que s’uneixen per adquirir amb millor preus i condicions productes, béns i serveis que necessiten. Agrupen consumidors i productors sota formes de cooperatives mixtes i es caracteritzen per valorar les persones per sobre del capital, perquè fan gestió participativa de tots els membres o perquè inverteixen els excedents en la mateixa cooperativa i entre els seus objectius estan el d’obtenir bons preus per als productes, o bé buscar altres valors afegits als hàbits de consum com conèixer l’origen dels béns, participar en el seu disseny, mantenir contacte amb els productors, comprar només productes de determinada qualitat, amb criteris laborals o ambientals específics.

En acabar l’explicació començà el torn de preguntes on la gent es va interessar en el funcionament de Ca la Fou. Resumint, ens diuen que Ca la Fou es por visitar qualsevol dia, que se sustenta econòmicament perquè els seus membres, a més de dipositar estalvis en un començament, compten amb un bar que està obert dissabtes, amb les fires on venen els seus productes hortícoles, amb els serveis que ofereixen com els cursos o classes de programació, amb el lloguer de les naus (1€/m2 ), i perquè n’hi ha que tenen feina fora de la cooperativa.

Trobareu més informació a la pàgina web:

 https://cooperativa.ecoxarxes.cat/

Deixa un comentari