La Banca Ètica

El passat dimecres 19 d’octubre va tenir lloc la xerrada sobre la banca ètica a càrrec de Xavi Teis de l’entitat FETS (Finançament Ètic i Solidari), entitat que agrupa associacions i entitats de l’economia social catalana per construir un sistema de finances ètic a Catalunya. La xerrada va ser organitzada per la biblioteca de Piera.

Les finances ètiques el que proposen és dirigir els estalvis de la gent cap a la transformació social per mitjà del finançament de projectes de l’economia social i solidaria.

Per introduir-nos en matèria en Xavi Teis ens va fer un breu resum de les funcions històriques dels bancs i les caixes. Què fan els bancs amb els nostres diners? Doncs fan d’intermediaris financers, recullen l’estalvi de les persones i inverteixen els diners allà on es necessita. On van a parar aquests diners? Doncs a dues esferes diferenciades: per una part a l’economia productiva, economia real (amb la que fan cadires, per ex.) i per altra part a l’economia financera, és a dir, als múltiples mercats financers com ara la borsa on hi ha intermediaris o brokers que posen en contacte empreses que es volen capitalitzar amb gent que vol invertir. El tamany d’aquesta economia és almenys 50 cops més gran que la real.

Aquestes inversions persegueixen l’objectiu de guanyar diners i maximitzar els beneficis. Als bancs trobem tres tipus de persones: els accionistes, que exigeixen beneficis, “tensionen” al banc; els dirigents (els seus sous van relacionats amb els beneficis que treu el banc, quan més beneficis més guanyen) i els clients que posen els seus diners i demanen a veure quin li dóna un millor tipus d’interès perquè també busquen el màxim benefici en els seus dipòsits. Aquestes tres parts fan que els bancs busquin les inversions que aportin el màxim benefici com poden ser inversions en empreses de producció i venda d’armament o en empreses que no respecten els drets laborals dels seus treballadors o que no respecten amb la seva activitat el medi ambient, eludeixen impostos a paraïsos fiscals, especulen amb les finances, blanqueig de diners, i un llarg i trist etcètera.

Un Banc Ètic persegueix dos objectius principals: ser rendibles econòmicament (per tal de garantir la seva supervivència) i obtenir beneficis social (finançant activitats que generin un impacte social positiu). És quelcom tan senzill com incorporar l’ètica al conjunt de les decisions diàries d’estalvi i d’inversió.

 Aplicant l’Ètica als bancs es compleix:

    • S’evita invertir en activitats controvertides
    • S’inverteix en projectes d’alt contingut social i mediambiental
    • Es facilita l’accés al crèdit als col·lectius tradicionalment exclosos

Per tant, cal que ens fem noves preguntes. Què farà la meva entitat amb els meus diners? Com vaig escollir la meva entitat? Què implica la meva elecció? Els valors de l’entitat estan en consonància amb els meus? Gestiono els meus diners en sintonia amb els meus valors?

 Per exemple en un estudi publicat al 2007 per l’ONG Setem reflexava que hi havia hagut 8 bancs espanyols finançant a Gaddafi entre un d’ells “La Caixa”. Per tant, hem de ser conscients que amb el nostre estalvi, directa o indirectament, ajudem a desenvolupar un o altre tipus de societat.

 Existeixen 5 principis que podem situar en la base de les finances ètiques:

    • Principi de l’Ètica aplicada
    • Principi de participació
    • Principi de coherència
    • Principi de transparència
    • Principi d’implicació

Les 4 principals iniciatives que trobem a Catalunya són 2 cooperatives de serveis financers i 2 bancs ètics :

 COOP57 

És una cooperativa de serveis que destina els seus recursos a donar préstecs a projectes d’economia social que promoguin l’ocupació, fomentin el cooperativisme, l’associacionisme i la solidaritat en general, i promoguin la sostenibilitat sobre la base de principis ètics i solidaris.

Les persones i les entitats que dipositen els estalvis a COOP57 participen en l’establiment dels principis i criteris d’inversió i en la gestió dels recursos amb criteris democràtics i de transparència.

OIKOCRÈDIT

És una cooperativa d’àmbit mundial creada a Holanda i amb una delegació a Catalunya que, des de 1975, atorga crèdits a centenars d’organitzacions locals de països en vies de desenvolupament.
Dóna suport financer en forma de crèdits convencionals i de microcrèdits per al desenvolupament d’iniciatives productives. Aquestes han de ser sempre viables econòmicament, però encara més important que això és que tinguin un impacte social positiu en les comunitats on es porten a terme. Per tant, es tracta d’iniciatives productives que s’han d’adreçar al col·lectiu de persones més desfavorides, a fomentar la promoció de la dona, el respecte pel medi ambient i basat tot, preferentment, en una estructura cooperativista.

A Catalunya existeix Oikocredit Catalunya, una associació creada per iniciativa de diverses ONG catalanes el 31 de gener de 2000. El principal objectiu de l’Associació és la captació de fons al nostre país per invertir-los a Oikocredit Internacional. Els diners que els socis partícips (inversors) d’Oikocredit Catalunya inverteixen serveixen en la seva totalitat perquè l’Associació compri accions d’Oikocredit Internacional, de manera que aquests diners són destinats totalment al finançament de projectes de desenvolupament als països del Sud en forma de préstecs.

http://www.oikocredit.cat

 FIARE

El Projecte neix com un instrument d’intermediació financera que permet dirigir l’estalvi de persones, famílies i organitzacions cap a projectes que suposen una transformació de la nostra societat.

Un banc sense ànim de lucre al servei de la societat, del tercer sector i de l’economia social amb una relació propera al territori. Un banc en mans de la ciutadania, creat des de la base, on la participació de les persones i entitats sòcies n’és el factor clau.

Des del convenciment que articular la participació d’una àmplia i heterogènia base social ha de ser una de les prioritats, el Projecte FIARE creix en els territoris on hi ha una societat civil organitzada que es vol apropiar d’aquesta proposta i ser protagonista en la seva construcció.
Per això, de forma gradual, es constitueixen associacions territorials de socis que se sumen al projecte. Aquestes associacions aporten tot el coneixement i l’experiència local que enriqueix aquest procés i permet estar a prop del territori i conèixer les necessitats i prioritats de la societat en cada moment.

http://www.fiare.org

 TRIODOS BANK

És un banc europeu independent amb més de 30 anys d’experiència en la banca ètica i sostenible. Desenvolupen un innovador model de negoci bancari basat en la transparència, que combina la rendibilitat financera amb la rendibilitat social i mediambiental. Els estalvis dels seus clients els permeten finançar iniciatives innovadores que, a més de ser rendibles, beneficien a les persones i el medi ambient.

Des de l’any 2004 operen a l’Estat Espanyol sota la supervisió del Banc d’Espanya en matèria de liquiditat i transparència i del Banc Central dels Països Baixos. Disposa de delegacions a Catalunya, Andalusia, Madrid, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana, Aragó i País Basc, i té previst obrir més oficines a diverses comunitats autònomes.

El Grup Triodos:

Triodos Bank està present als Països Baixos, Bèlgica, Regne Unit, Espanya i Alemanya. A més a més, desenvolupa una intensa activitat en altres llocs d’Europa, Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica a través dels seus fons d’inversió i microcrèdits.
L’accionariat del Grup Triodos està constituït per més de 17.000 inversors particulars i institucionals.

http://www.triodos.es

Podreu trobar més informació sobre la banca ètica a la pàgina web:

http://www.bancaetica.cat

Deixa un comentari